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The Delaware Board of Nursing ("Board") has asked whether a

member of the Board whose term has expired may continue service on
the Board until a replacement has been selected, or whether a
member is obligated to quit the Board at the expiration date of the

term. For the reasons set out below, we conclude that under the

Delaware Constitution, a member may continue to serve on the Board
after expiration of his or her term until a successor is appointed
and duly qualified.

24 Del. C. ch. 19, describes the

The Nurse Practice Act,

process by which Board members are appointed and their term of
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office. Board members are appointed by the Governor. Delaware
Constitution, art. III, sec. 9; 24 Del. C. sec. 1903(c). Because a
Board member’s salary, fees, and emoluments of office do not exceed
$500.00 annually, the appointment is not subject to confirmation by
the Delaware Senate. Delaware Const., art. III, sec. 9. "The term
of office of every member appointed to the Board, except those
appointed to fill vacancies occurring during any term of office, is
3 years." 24 Del. C. sec. 1903(a). See, also, 24 Del. C. sec.
1903 (f) ("Each member shall serve for a term of three years...").
A person may serve no more than two consecutive terms on the Board.
24 Del. C. sec. 1903(9).' The Nurse Practice Act also provides that
"[s]lixty days prior to the expiration of the term of any member of
the Board, a successor shall be appointed by the Governor." 24
Del. C. sec. 1903(d). Vacancies arising from the expiration of a
term are not always timely filled in the manner envisioned by
section 1903(d). As a result, a ﬁoard member’s term may expire
without a successor having been appointed by tﬁe Governor.

The Nurse Practice Act is silent as to whether a Board member

may continue in office after his or her term expires, or if a

vacancy exists.! If members are prohibited from continuing to

'We note the variety of statutorily prescribed terms of office
for members of Boards within the Division of Professional
Regulation. For example, as with the Board of Nursing, members of
.the Board of Medical Practice (see 24 Del. C. sec. 1710(h)), Board
of Cosmetology and Barbering (see 24 Del. C. sec. 5104(b)), and
Board of Pharmacy (see 24 Del. C. sec. 2504(b)) serve a three-year
term with no mention of the status of members whose terms expire
before a successor is appointed and qualified. Members of the
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serve when their terms expire and until a successor is appointed,
the potential attrition of Board members in such a circumstance

could render the Board unable to establish a quorum (see 24 Del. C.

éec. 1904 (b)) in order to discharge its duties under the Nurse
Practice Act and protect the public health, safety, and welfare.
The Delaware Constitution addresses this issue and makes clear that
upon expiration of the statutory term set by the Nurse Practice
Act, a member of the Board may lawfully hold office until his or

her successor is appointed and duly qualified.

Under article XV, sec. 5 of the Delaware Constitution, "All
public officers shall hold their respective offices until their

successors shall be duly qualified, except in cases herein
otherwise provided." The Delaware Supreme Court has continuously
construed this constitutional provision to mean that "there is no
vacancy on the mere expiration of a term" and that a Board member
whose term expires may continue to serve until a successor is

appointed and duly qualified. State ex rel. Gebelein v. Killen,

Del. Supr., 454 A.2d 737, 751 (1982). It is of no consequence that

Board of Dental Examiners serve a term of "3 years or until their
successors are appointed and qualified." 24 Del. C. sec. 1102(a).
Members of the Board of Funeral Service Practitioners serve a
three-year term which "expire[s] on the date specified in the
appointment; however the member shall be permitted to serve on the
Board until a successor has been appointed." 24 Del. C. sec.
3103(b). On the other hand, the three-year term of office for
members of the Board of Chiropractic and Board of Social Work
Examiners "shall expire on the date specified in the appointment,
and the member shall no longer be eligible to participate in Board
proceedings unless lawfully appointed." 24 Del. C. secs. 702 (b)
(Chiropractors), 3904 (b) (Social Work Examiners) .
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the Nurse Practice Act is silent as to whether the Board member may
continue to serve after the statutory three-year term expires and
until a successor is appointed and duly qualified. It is axiomatic
that a conflicting statute must yield to the constitutional
mandates of art. XV, sec. 5: "A constitutional power, if not self-
limiting, may be limited only by other provisions in [the
Constitution]', so that "the preeminence of the constitutional
authority nullifies" contrary statutory provisions in the Nurse

Practice Act. State ex rel. Gebelein v. Killen, 454 A. 2d at 752.

The Delaware Supreme Court has had several opportunities to

consider the meaning of art. XV, sec. 5 and has consistently held

that constitutional provision

was apparently enacted for the very purpose of
preventing a possible vacancy or interregnum in
an office where there [is] not a properly
qualified successor at the expiration of the
usual statutory term of such office. Opinion of
the Justices, Del. Supr., 189 A.24 777, 778
(1963), quoting State ex rel. Southerland v.
Caulk, Del. Super., 138 A.2d 354, 357 (1927) .

The Supreme Court reaffirmed these principles in State ex rel.

Gebelein v. Killen and left no doubt that art. XV, sec. 5 is

intended to avoid the disruption of governmental affairs which
would occur if a public office were left vacant by the expiration
of a term: "The plain purpose of both Article III, sec. 9 and
Article XV, sec. 5 is to prevent public offices from becoming
unoccupied and being without an incumbent to perform the public

duties." State ex rel. Gebelein v. Killen, 454 A.2d at 748,
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citations omitted. Art. XV, sec. V of the Delaware Constitution
"gives an incumbent the legal right to remain‘in office at
expiration of term when no successor is qualified. The incumbent
continues as a constitutionally sanctioned de jure officer." State

ex rel. Gebelein v. Killen, 454 A.2d at 748. As the Court further

explained:

where there is an express constitutional provision
that all public officers shall hold their respective
offices until their successors shall be duly ,
qualified, as in section 5 of article 15, the mere
expiration of the usual statutory term does not
create a vacancy if there is a person who has the
lawful right to perform the duties of such office.

State ex rel. Gebelein v. Killen, 454 A.2d at 751, guoting State ex

rel. Southerland v. Caulk, Del. Supr., 138 A.2d 354,'357 (1927) .

The Delaware Supreme Court has recently concluded that art.
XV, sec. 5 of the Delaware Constitution entitled a Justice of the
Peace to continue to hold office and exercise her duties after the
expiration of her fixed term "in the absence of a qualified

successor." Barron v. Kleinman, Del. Supr., 550 A.2d 324 (1988).

The Court reasoned that "where an incumbent holds office after the
expiration of a term under a general power of appointment he is
viewed as a de jure officer subject to the holdover provisions of
Article XV, Section 5." Id. 325, citations omitted. Because the
purpose of art. XV, sec. 5 is "preventing a vacancy following the
expiration of_a term of office" Id. at 325, public officers "may
continue in office at the expiration of their term of office." Id.

at 326. Indeed, "[iln the absence of death, resignation, or
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removal'", the holdover official continues to hold office "until her

successor is duly qualified." Id. at 327.

Art. XV, sec. 5 of the Delaware Constitution controls over any
inconsistent statutory provision in the Nurse Practice Act. Based
on the foregoing, we conclude that a member whose term of office on
the Delaware Board of Nursing has expired without a successor
having been appointed may continue to serve on the Board and
exercise all powers and duties of a Board member until his or her
successor is appointed and duly qualified. This result is dictated
by the Delaware Constitution to assure that Board memberships do
not go unoccupied by meré reason of the expiration of a term, and
so that important Board affairs may continue to be executed for the
protection of the public health, safety, and welfare.

Please feel free to contact us should you have any further

questions.
/ ! - E
ier”S. Feliceangeli
gputy Attorney General
PSF/td
Approved:

Michael . ﬁdch '*
State S8dlicditor



